12 oct. 2011

New Look - New Look

Daca urechile tale asculta muzica doar in sala de asteptare a unui cabinet stomatologic, s-ar putea sa nu simti nimic din prospetimea duo-ului canadian New Look. La fel sta situatia si daca asculti cai verzi pe pereti si ti-e totuna daca in fundal e hitul aflat pe locul doi sau trei in topuri la ora actuala. Daca te consideri insa un meloman cu capu pe umeri nu ai cum sa nu fii macar surprins – daca nu uimit – dupa ce degusti asa cum trebuie discul de debut al cuplului Sara Ruba si Adam Pavao, „husband and wife“ pe bune. Ce trebuie sa stii este ca oamenii au domiciliul in Canada si pot fi inglobati in linii mari in tot – mai – trendy – ul synth – pop care isi traieste o noua tinerete in cercurile muzicale.
Desi peisajul sonor este unul cat se poate de minimalist, adevarata minunatie a acestui disc este data de vocea superba a solistei Sara si de liniile de synth cat se poate de diverse executate de Adam. E o formula castigatoare care ofera ascultatorului un mix de balade atmosferice, schelete din capitolul dance – pop, groove-uri de camaraderie si melodii radio – friendly. Desigur, nu pentru radiourile din Romania, vorbeam aici de lucruri serioase. Cuplul acesta reuseste sa defineasca cu exactitate celebra expresie „less is more”, navigand in apele unor muzici extrem de simple dar care capata personalitate gratie artificiilor care pun in valoare in egala masura talentele vocale si abilitatile instrumentale. Productia discului este una de mare finete si amesteca cu mult bun simt analogul si digitalul, iar emotiile care se declanseaza se datoreaza in buna parte solistei care stie sa se moduleze dupa context. Vocea ei te loveste cu o fragilitate aparte - atunci cand e cazul- dar capata aspecte de „vijelie” in momentele creionate special pentru dancefloor, astfel incat acest aparent dezechilibru se muleaza perfect pe sound-ul cand melancolic cand coleric al synth-ului.

Desigur, piesa care le-a adus faima, The Ballad, este unul din cele mai emotionante parti ale acestui material, care pe langa instrumentatia dementiala pe care o poseda reuseste sa te surprinda si printr-un text interzis OTV-istilor, care spune printre altele asa: „This is the part when everybody says they love you so/You know I love you so“. Primele acorduri ale Nap on the Bow – care deschide albumul - reusesc sa te catapulteze in mirifica lume a celor de la Everything but the Girl si sa te umple de emotii aparte. Dincolo de voce, ceea ce te da pe spate este combinatia unor instrumentatii care par uneori a fi extrase din epoca unor Yazoo iar alteori te duc cu gandul la cele mai moderne chestii electronice care se lafaie prin cluburi la ora actuala. Tocmai asta e un alt farmec al acestui debut: e cand retro – style, cand future – pop, e imprevizibil. Pentru a intelege pe deplin sarmul celor de la New Look, am un sfat: ascultati melodiile la casti si veti avea senzatia ca niciodata nu ati avut un sunet mai aproape de creier! Mai ales Relax your mind, cu ale ei efecte cutremuratoare si in a doua jumatate a ei cu un bass cel putin la fel de proeminent ca cel folosit in dubstep-ul zilelor noastre. Din loc in loc – chiar si-n Numbers – ai senzatia ca asculti ceva de tipul You re not alone – Olive. Sau chiar Neneh Cherry, Kraftwerk si lista poate continua la nesfarsit. Teen Need e un alt moment de referinta, in care realizezi un alt motiv pentru care compozitiile astea suna atat de aerisit: exista o multime de spatii (pauze) intre diversele efecte folosite. Daca nu ar avea un beat – machine cat se poate de modern ca sound, piesa You and I ar putea sa te duca la epoca de inceput a celor de la Depeche Mode iar finalul numit Everything demonstreaza fara tagada ca oamenii astia sunt perfect ancorati in prezent. Nu stiu exact ce m-a emotionat atat de tare la acest New Look, dar cu siguranta vorbim aici de unul din cele mai surprinzatoare debuturi ale anului 2011. Care merita cel putin patru stele si jumatate. Daca nu mai mult....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu