18 apr. 2011

Looptroop Rockers - Professional Dreamers

Asteptari: Looptroop Rockers provin dintr-un oras de marimea Aradului din Suedia si au debutat in 1993 cu o caseta E.P. numita Superstars, urmata dupa doi ani de primul material discografic. La-nceput hip – hop – erii suedezi purtau numele de Looptroop, dar si/au adaugat particula de rockers incepand de la precdentul lor album Good Things, aparut in 2008. Proffesional Dreamers este al 5-lea disc din cariera si contine 13 piese.

Rezultat: Daca va numarati printre cei care au prins vremurile de-nceput ale raperilor suedezi, cu siguranta veti fi frapati de schimbarile majore care au intervenit in paleta sonora pe care o etaleaza cei patru membri ai trupei. Daca la-nceput temele lor erau dominate de texte „suparate“, de aceasta data oamenii au reusit sa scoata un hip – hop cat se poate de “visator“, exact cum ii spune si titlul acestui disc.
Beat-urile murdare au fost inlocuite cu sound-uri cat se poate de funky, iar optimismul este prezent in doze cat se poate de mari pe parcursul acestor melodii.

Professional Dreamers este un album croit parca sa te faca sa vezi viata in roz, fiind unul din cele mai pozitive discuri ascultate de subsemnatul in ultima vreme. Poate parea ciudata aceasta afirmatie, mai ales fiindca e vorba de stilul numit hip – hop, dar e adevarul gol – golut. Artileria grea incepe chiar din start, fiindca piesa care da titlul albumului este una din highlight-urile de netagaduit ale acestuia. Hipnoticul refren „Living in a dream…Don’t wanna wake up“ are darul de a-ti desena un zambet sincer pe fata, iar instrumentalul face parte din categoria armonii dulci. Si asta pentru ca per ansamblu Professional Dreamers iti provoaca o stare de bine inexplicabila, exact ca si aceea pe care o poti avea ascultand non – stop Sweet Harmony-ul celor de la The Beloved. Cele doua piese n-au aparent nici o legatura, singurul lor “carlig” fiind acela ca genereaza efecte benefice asupra psihicului. Apreciez cat se poate de sincer faptul ca instrumentalele pieselor sunt cat se poate de elaborate si pline de surprize. Exact ca-n Anyday, o adevarata desfatare pentru urechile oricui, un hip – hop mult mai melodios decat prevede legea. Surprizele se tin lant si in This music sounds better at night, o piesa motivationala fara prea multe efecte  si brizbriz-uri din seria old – school de ascultat cu mare atentie. Din fericire, oamenii astia n-au abandonat complet latura mai agresiva a lor, astfel incat albumul asta are parte de ceva diversitate. Piesa Do este un exercitiu de virtuozitate vocala si iese din midtempo-ul primelor piese, aducand un aer de Beastie Boys in ecuatie. Un alt moment de cumpana al albumului il reprezinta piesa On repeat, care ar fi putut fi compusa chiar si de catre cei de la Stereo MCs. Schimbarile de ritm si nuanta se tin lant piesa El Clasico, care dupa un debut cat se poate de previzibil devine o mostra de “cum sa combini hip – hop – ul cu pianul si vioara”. Unicul moment mai neinspirat al acestui disc il constituie piesa Magic, compusa oarecum pe calapodul celor de la De La Soul, dar mult prea trasa de par. Penultima creatie, Late nights, early mornings are un vibe cat se poate de accentuat de chill – out si niste arome made in France pur si simplu sarmante.

Professional Dreamers este un album cat se poate de visator care iti creeaza un mood asemenator cu Children – ul lui Robert Miles sau Sweet Harmony – ul celor de la The Beloved, desi abordeaza un stil muzical complet diferit de acestea. E una din cele mai pozitive muzici inventate in ultima vreme, iar pentru asta cei patru membri ai proiectului – Promoe, Supreme, Embee si CosM.I.C. – merita sincere aplauze!

Recomandari: Pentru toti amatorii de hip – hop din Romania care au nevoie de inspiratie pentru a crea instrumentale destepte. In plus, pentru orice meloman care vrea sa aibe parte de ganduri pozitive caruia nu ii este frica de incrucisarea de genuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu